شرکت دانش بنیان چیست؟

شرکت دانش بنیان عبارت است از شرکت یا موسسه خصوصی یا تعاونی که علاوه بر این که خود، دانش را می شناسد، آن را به خوبی به کار می گیرد و از طریق آن نوآوری ایجاد می کند. برای توضیحات بیشتر بر روی فیلم دانش بنیان  کلیک کنید.

تعریف رسمی شرکت دانش‌بنیان

ماده ۱ «قانون حمایت از شرکت‌ها و موسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری‌ها و اختراعات»، شرکت دانش‌بنیان را این‌طور تعریف کرده است:

     « شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان شرکت یا مؤسسه خصوصی یا تعاونی است که به منظور هم‌افزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش محور، تحقق اهداف علمی و اقتصادی (شامل گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری) و تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه (شامل طراحی و تولید کالا و خدمات) در حوزه فناوری‌های برتر و با ارزش افزوده فراوان به ویژه در تولید نرم افزارهای مربوط تشکیل می‌شود.»

درواقع طبق این ماده، فعالیت شرکت دانش‌ بنیان شما این نتایج را در پی دارد. شما با استفاده از علم خود،‌ درآمدزایی می‌کنید. هم‌چنین با استفاده از روش‌های صحیح علمی می‌توانید به توسعه اقتصادی هم کمک کنید.

مثلا فرض کنید که با استفاده از دانش خود، محصولی اختراع کرده‌اید. که این محصول می‌تواند کالای مورد نیاز باشد، و یا خدمتی جدید، یا یک نرم‌افزار کاربردی،‌ یا … . حال برای این‌که محصول خود را به دست مردم نیز برسانید، آن را به تولید انبوه می‌رسانید. می‌شود گفت با این کار هم نیازی از مردم جامعه را رفع کرده‌اید و هم سود به دست آورده‌اید.

مزایای ثبت شرکت دانش بنیان

در کتابچه ای که در بالا به نمایش گذاشته شده است، 110 خدمت اصلی که دولت به شرکتهای دانش بنیان میدهد امده است. لازم به دکر است، پس از ثبت شرکت دانش بنیان، به مدت 20 سال امتیازات دولتی خاصی به آن‌ها تعلق می‌گیرد، از جمله معافیت از مالیات،بیمه، عوارض مالیاتی گمرکی و سود بازرگانی.

مراحل تشکیل شرکت های دانش بنیان  به قرار ذیل هستند:

مرحله ی اول: تولید ایده و پردازش آن ؛

ایده ناب حاصل تمرکز، تفکر، تجربه و احساس نیاز در شرایط زمانی و مکانی خاص است. بسیاری از ایده هایی که در آن سوی مرز ها موفق می شوند الزاما در کشور ما موفقیت آمیز نیست چرا که شرایط فرهنگی، تاریخی و جغرافیایی و اقتصادی ما با آن ها یکی نیست. از طرف دیگر این را می توان نشانه خوبی دانست چرا که در کشور ما نیاز هایی وجود دارد که در کشور های دیگر موضوعیت ندارد و کسب و کاری برای برطرف نمودن آن شکل نگرفته است و ظرفیت های زیادی برای ایجاد یک کسب و کار تولیدی یا خدماتی مبتنی بر رفع نیاز مردم مهیا است.

مرحله ی دوم: تبدیل ایده به نمونه(minimum viable product (MVP

ساخت نمونه یکی از مهم ترین مراحل توسعه کسب و کار است و بیشترین حمایت ها را لازم دارد. لذا باید برای مراقبت از نتیجه تحقیق و پژوهش شرکت که منجر به تولید محصولی دانش بنیان شده است نهایت تلاش خود را به کار گیرید. به طور کلی این مرحله مستلزم اقداماتی از قبیل؛

  • ثبت کردن شرکت در اداره ثبت اسناد به منظور تعیین ارتباط بین سهام داران مخصوصا سهام دارانی که دارای حق مالکیت فکری در شرکت می باشند؛
  • تهیه طرح امکان سنجی تبدیل ایده به نمونه؛
  • دریافت مجوز ثبت اختراع به طوری که با دریافت این مجوز، برای شرکت دانش بنیان در رابطه با دانش و فناوری های جدید و نوین خود، حقوق انحصاری فراهم می شود به این صورت که شرکت اجازه استفاده و بهره برداری انحصاری از فناوری و اختراع خود را برای یک مدت ۲۰ ساله از تاریخ ثبت اظهارنامه اختراع و فناوری، به دست می آورد؛ به علاوه دریافت سایر مجوزهای مورد نیاز از دستگاه های اجرایی و تأییدیه های علمی از سایر مراجع ذیربط؛
  • استفاده از تسهیلات و حمایت های دولتی از جمله تسهیلات صندوق پژوهش و فناوری استانی، صندوق حمایت از پژوهشگران کشور و …

مرحله ی سوم: تبدیل نمونه به محصول تجاری یا تجاری سازی ؛

اگرچه ایده ناب شرط لازم برای راه اندازی یک کسب کار و کار موفق است اما شرط کافی نیست و برای رسیدن به نتیجه دلخواه باید فرآیند تجاری سازی ایده به خوبی انجام شود. شاهد این ادعا مخترعین و دانشمندانی هستند که صرفا دانش لازم برای تولید محصول را در اختیار داشته و به دلیل رعایت نکردن اصول فروش و بازاریابی در راه اندازی یک کسب وکار موفق ناتوان بوده اند. بسیاری از کارشناسان فرآیند تجاری سازی را مهم ترین مرحله از مجموعه اقدامات راه اندازی شرکت دانش بنیان می دانند. به منظور انجام این مرحله بایستی اقدامات زیر به عمل آید که به قرار ذیل می باشند:

  • تهیه طرح امکان سنجی تبدیل نمونه به محصول تجاری؛
  • دریافت مجوزهای فعالیت از دستگاه اجرایی ذیربط؛
  • تهیه مکان جهت تجاری سازی ایده (مثلا مراکز رشد و فناوری، مناطق ویژه اقتصادی و پارک های فناوری)؛
  • استفاده از تسهیلات و حمایت های دولتی (به خصوص تسهیلات صندوق نوآوری و شکوفایی)
  • تهیه طرح توزیع، بازاریابی و فروش

معیارهای کالا و خدمات دانش بنیان مورد تایید

1- به سختی قابل کپی برداری باشد.

2- نیازمند تحقیق و توسعه توسط افراد خبره باشد.

3- منجر به ایجاد خواص یا کارکرد پیچیده ای در محصول شده باشد. بر اساس همین پیچیدگی شرکت دانش بنیان به نوع 1 و 2 تقسیم میشود.

4- نمونه اولیه محصول در حد MVP (در حد نمونه ازمایشگاهی) ساخته شده باشد. خدمات نیز دارای فاکتور فروش باشند.

انواع شرکتهای دانش بنیان :

  1. دانش بنیان نوپا نوع یک

  2. دانش بنیان نوپا نوع دو

  3. دانش بنیان تولیدی نوع یک

  4. دانش بنیان تولیدی نوع دو

  5. دانش بنیان تجاری سازی

  6. دانش بنیان فرآیندی و خدماتی

  7. دانش بنیان نرم و هویت ساز

  8. دانش بنیان حوزه EPC

  9. دانش بنیان نوع سه

دانش بنیان نوپا نوع 1

شرکت های دانش بنیان نوپا در گذشته به شرکت هایی گفته می شد که عمر آن ها کمتر از سه سال بود. با تغییر آیین نامه ارزیابی شرکت های دانش بنیان، شرکت های دانش بنیان نوپای نوع یک، شرکت هایی هستند که فاقد اظهار نامه مالیاتی بوده و یا درآمدی نداشته باشند (اظهار نامه مالیاتی صفر)، حداقل یک محصول این شرکت ها باید به مرحله ی تولید رسیده و یا حداقل در حد نمونه ی آزمایشگاهی ساخته شده باشد. این محصول علاوه بر داشتن طراحی مبتنی بر تحقیق و توسعه ، باید از سطح فناوری بسیار بالایی برخوردار بوده ارزش افزوده زیادی را ایجاد نماید تا مشمول فهرست کالا و خدمات دانش بنیان سطح یک گردد.

دانش بنیان نوپا نوع 2

شرکت های دانش بنیان نوپای نوع دو شرکت هایی هستند که فاقد اظهار نامه مالیاتی بوده و یا درآمدی نداشته باشند (اظهار نامه مالیاتی صفر)، محصول این شرکت ها باید به مرحله ی تولید رسیده و یا حداقل در حد نمونه ی آزمایشگاهی ساخته شده باشد. این محصول علاوه بر داشتن طراحی مبتنی بر تحقیق و توسعه ، باید از سطح فناوری نسبتا بالایی برخوردار بوده و مشمول فهرست کالا و خدمات دانش بنیان سطح دو گردد. محصولات فهرست سطح دو نسبت به فهرست سطح یک از پیچیدگی فنی کمتری برخوردار هستند. شرکت های دانش بنیان نوپا نوع دو تمام مزایای شرکت های دانش بنیان نوپا نوع یک به غیر از معافیت مالیاتی را دارا می باشند.

دانش بنیان تولیدی نوع 1

شرکت های دانش بنیان تولیدی در گذشته به شرکت هایی گفته می شد که عمر آن ها بیشتر از سه سال بود. این شرکت ها علاوه بر این که از نظر فنی بررسی می شدند، از نظر مالی نیز مورد بررسی قرار می گرفتند و می بایست حداقل ۲۵% از فروش آخرین اظهار نامه مالیاتیشان از محصول دانش بنیانشان باشد.

تغییر آیین نامه ارزیابی شرکت های دانش بنیان تاثیر زیادی روی نحوه ارزیابی این شرکت ها نداشته و شرکت های دانش بنیان تولیدی نوع یک شرکت هایی هستند که بیش از ۲۵% درآمدشان در آخرین اظهار نامه مالیاتی از محصول دانش بنیانشان باشد. محصول این شرکت ها باید به مرحله ی تولید رسیده و این محصول علاوه بر داشتن طراحی مبتنی بر تحقیق و توسعه ، باید از سطح فناوری بسیار بالایی برخوردار بوده ارزش افزوده زیادی را ایجاد نماید تا مشمول فهرست کالا و خدمات دانش بنیان سطح یک گردد.

دانش بنیان تولیدی نوع دو

شرکت های دانش بنیان صنعتی در گذشته به شرکت هایی گفته می شد که عمر آن ها بیشتر از سه سال بود. این شرکت ها علاوه بر این که از نظر فنی بررسی می شدند، از نظر مالی نیز مورد بررسی قرار می گرفتند و می بایست حداقل ۱۰% از فروش آخرین اظهار نامه مالیاتیشان از محصول دانش بنیانشان باشد.

این شرکت ها از معافیت مالیاتی برخوردار نبودند. با تغییر آیین نامه ارزیابی شرکت های دانش بنیان، سه نوع از شرکت ها با شرایط مختلف می توانند تاییدیه شرکت های دانش بنیان تولیدی نوع دو را دریافت کنند.

  • شرکت هایی که محصولاتشان به مرحله ی تولید رسیده و این محصول علاوه بر داشتن طراحی مبتنی بر تحقیق و توسعه، باید از سطح فناوری نسبتا بالایی برخوردار بوده و مشمول فهرست کالا و خدمات دانش بنیان سطح دو گردد.
  • شرکت هایی که پروژه های مهندسی، پیمانکاری و ساخت EPC باشد منوط به این که حداقل ۱۰% پروژه شامل معیار های دانش بنیان باشد.
  • شرکت هایی  هستند که محصولاتشان به مرحله ی تولید رسیده و یا حداقل در حد نمونه ی آزمایشگاهی ساخته شده باشد. این محصول علاوه بر داشتن طراحی مبتنی بر تحقیق و توسعه ، باید از سطح فناوری بسیار بالایی برخوردار بوده ارزش افزوده زیادی را ایجاد نماید تا مشمول فهرست کالا و خدمات دانش بنیان سطح یک گردد.

دانش بنیان تجاری سازی

بزرگترین مشکل و معضل شرکت‌های دانش بنیان، تجاری سازی محصولات و فروش آن ها، می‌باشد. معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، شرکت‌هایی که خدمات آنها باعث سهولت در روند فعالیت و رونق کسب و کار شرکت‌های دانش بنیان و یا فناور (غیر دانش بنیان) شود را به عنوان شرکت‌های دانش بنیان تجاری سازی مورد تأیید قرار می‌دهد.
به همین منظور در فهرست کالاها و خدمات دانش بنیان بخش تجاری سازی، قسمتی در خصوص شرکت‌هایی که با خدمات خود باعث رونق بخشیدن به کسب و کار شرکت های دانش بنیان یا فناور می‌شوند قرار داده شده است تا شرکت های فعال در این حوزه بتوانند در مورد دسته‌های موجود و مورد تأیید در بخش تجاری اطلاعات کسب کنند.

دانش بنیان فرآیندی و خدماتی

شرکت هایی که با استفاده از تجهیزات و فرآیندهایی که دارای شرایط آیین نامه ارزیابی و تشخیص شرکت های دانش بنیان است، محصولات غیر دانش بنیان تولید نمایند، می‌توانند گرید دانش بنیان تولیدی نوع دو (صنعتی) را دریافت کنند.
لازم به ذکر است که تفاوت شرکت‌های دانش بنیان تولیدی نوع دو(صنعتی) با شرکت های دانش بنیان تولیدی نوع یک فقط در عدم استفاده معافیت مالیاتی می‌باشد.

دانش بنیان نرم و هویت ساز

پس از پیگیری های مکرر و با حمایت معاون علمی رئیس جمهور،ستاد نرم و هویت ساز در معاونت علمی ریاست جمهوری تاسیس گردیده و اقدام به تدوین آیین نامه در این حوزه نموده است.
شرکت های فعال در حوزه فناوری های نرم، باید مانند سایر شرکت های دانش بنیان از محصولات دانش بنیان با تکنولوژی بالا برخوردار باشند و همچنین پارامترهای مالی، فنی و تحقیق و توسعه نیز در مورد این شرکت ها مورد بررسی قرار می گیرد.

دانش بنیان حوزه EPC

شرکت هایی که درآمدشان از پروژه های مهندسی، پیمانکاری و ساخت EPC باشد منوط به این که حداقل ۱۰% پروژه شامل معیار های دانش بنیان باشد، می توانند گرید دانش بنیان تولیدی نوع دو (صنعتی) را دریافت کنند.
لازم به ذکر است که تفاوت شرکت‌های دانش بنیان تولیدی نوع دو (صنعتی)  با شرکت های دانش بنیان تولیدی نوع یک فقط در عدم استفاده معافیت مالیاتی می‌باشد.

 شرکتهای مستعد دانش بنیان(نوع 3)

شرکتهایی که هنوز دانش بنیان نشده اند اما امکان کسب دانش بنیانی را دارند.

دریافت مجوز شرکت دانش بنیان

برای ثبت شرکت دانش بنیان مراحلی وجود دارد که در صورت تمایل به اخذ مجوز باید آن‌ها را طی کرد. در ابتدا باید یک شرکت معمولی در اداره ثبت شرکت‌ها ثبت شود و سپس می‌توان آن را به یک شرکت دانش بنیان تبدیل کرد.

در کل برای گرفتن مجوز در جهت تاسیس یک شرکت دانش بنیان، ثبت شرکت مسئولیت محدود و ثبت شرکت سهامی خاص، لازم است.

مراحل ثبت شرکت دانش بنیان

مراحل اخذ مجوز دانش بنیان بسیار محدود و آسان هستند. شرایط ثبت شرکت به این صورت است که در مرحله اول همانطور که گفته شد باید شرکت را به عنوان یک شرکت عادی، به ثبت برسانید و بعد از این مرحله اگر می‌خواهید از مزایای دولتی این شرکت ها بهره بگیرید باید از طریق سایت مربوطه این کار را انجام دهید و پس از بررسی‌های لازم و ارزیابی شرکت، می‌توانید برای دانش بنیان شدن شرکت خود اقدام کنید.

چگونه شرکت دانش بنیان تاسیس کنیم ؟

پس از این که در سایت دانش بنیان خود ثبت نام کردید، باید برای بررسی محصول، مدارکی را بارگذاری کنید و اگر این کار را انجام ندهید، مراحل ثبت شرکت را به اتمام نرسانده‌اید.

پس از بارگذاری مدارک مربوطه، بررسی و ارزیابی اطلاعات شما تقریبا 1 تا 2 ماه طول می‌کشد. بعد از این مدت شما مراحل اصلی دانش بنیان شدن را طی کرده‌اید و اگر اطلاعات یا طرح شما منسجم و ارزشمند باشد، می‌توانید شرکت خود را به یک شرکت دانش بنیان تبدیل کنید.

جزییات بارگذاری مدارک در سامانه دانش بنیان:

مرحله اول : ورود به سامانه

در ابتدا باید به پورتال daneshbonyan.ir مراجعه نموده و از قسمت ثبت نام و ارزیابی، سامانه ثبت شرکت ها را انتخاب نمایید و یا می توانید به صورت مستقیم از لینک reg.daneshbonyan.ir به این سامانه وارد شوید. بهتر است قبل از ثبت نام، آیین نامه ها و قوانین و بسته های حمایتی مربوط به ثبت شرکت دانش بنیان را مطالعه بفرمایید.

ورود به سامانه

مرحله دوم : ثبت نام اولیه شرکت

شرکت هایی که برای اولین بار وارد سامانه ارزیابی و تشخیص شرکت ها و موسسات دانش بنیان می شوند لازم است اقدام به ثبت نام نمایند. برای این کار گزینه” ثبت نام ” را انتخاب کرده و پس از تایید تعهدات و آگاهی های لازم، اصلاحات مربوط به نام شرکت، شناسه ملی و همچنین پست الکترونیک و رمز عبور را تکمیل نماید. با انتخاب گزینه ثبت، لینک فعال سازی سامانه به پست الکترونیک واردشده ارسال می گردد.

پورتال شرکت های دانش بنیان

مرحله سوم : شروع ثبت اطلاعات شرکت

متقاضی لازم است جهت ثبت اطلاعات شرکت ابتدا از نوار ابزار بالا فیلد “ثبت اطلاعات” و سپس “ثبت اطلاعات شرکت” را انتخاب نماید.

مرحله چهارم : تکمیل اطلاعات

متقاضی لازم است در هفت بخش مشخصات کلی، هیئت مدیره، سهامداران، مجوزها و استانداردها، منابع انسانی موجود، کالا و خدمات و اطلاعات مالی که فیلدهای هر قسمت در سمت راست صفحه نمایش داده شده است، را تکمیل نماید. لازم به ذکر است در تمامی قسمت های فرآیند تکمیل اطلاعات، شرکت، پس از ثبت اطلاعات بایستی به روی دکمه ” ذخیره” که در انتهای صفحه قرار گرفته است کلیک نماید. در غیر این صورت اطلاعات تکمیل شده ذخیره نخواهد شد.

مرحله پنجم : ارسال درخواست بررسی دانش بنیان

شرکت بعد از تکمیل اطلاعات خود و بارگذاری اسناد مربوط بایستی به قسمت ارسال درخواست دانش بنیان مراجعه نماید و به روی درخواست نهایی کلیک نماید. در صورت تایید ارسال درخواست، رسید پذیرش به شما ارائه خواهد شد.

مرحله ششم : ارجاع به کارگزار

در ابتدا درخواست شرکت همراه با تصویر مدارکی که بارگذاری کرده به کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت ها و موسسات دانش بنیان ارسال شده و پس از آن دبیر کارگروه درخواست شرکت را به یکی از کارگزاران مورد تایید کارگروه ارجاع می دهد. لیست کارگزاران مورد تایید را می توانید از  اینجا ببینید.

مرحله هفتم : تصمیم گیری نهایی

در مرحله اخر، جمع بندی بررسی ارزیاب در کمیته کارشناسی کارگروه بیان شده و نتیجه تصمیم گیری در رابطه با ارائه تاییدیه دانش بنیان از طریق سامانه مذکور به شرکت متقاضی اعلام می گردد.

  • اعتراض به تصمیم کارگروه : در صورت اعتراض شرکت دانش بنیان به تصمیم کارگروه، اعتراض مورد بررسی قرار می گیرد.

چگونه کمکتان کنیم تا شرکتتان دانش بنیان شود؟

برای کمک به دانش بنیان شدن شرکتتان با کلیک بر روی دکمه “با ماتضمینی دانش بنیان شوید” لطفا فایل پیوست فرم شرکت های مستعد دانش بنیان را دانلود و سپس پر کرده و به شماره 09356992907 واتساپ فرمایید.